Bestil en aftale hos vores erfarne hudlæge

Vores hud husker, og den slår fra sig i disse år

Hudkræft – både non-melanom hudkræft og modermærkekræft – er desværre steget dramatisk de seneste årtier. Hovedforklaringen ligger i den samlede, livslange mængde UV-stråling, som vores hud bliver udsat for, uden at vi nødvendigvis er tilstrækkeligt opmærksomme på beskyttelsen. I årtier var det populært at ligge og stege i solen, og solarier var nærmest en fast del af mange danskeres skønhedsrutine. Disse skader bygger sig op i huden gennem mange år, og det er især nu, at den massive påvirkning viser sig som stigninger i hudkræfttilfældende. Så selvom vi netop nu ikke nødvendigvis tager meget, ser vi konsekvenserne af den overdrevne soludsættelse, vi samlede sammen i fortiden.

Samtidig lever vi længere, og jo ældre vi bliver, desto flere skader når at udvikle sig. Dette kombineret med bedre diagnostiske metoder og større opmærksomhed fra både læger og patienter gør, at flere tilfælde bliver opdaget – og dermed registreret – end tidligere. Hver eneste lille plet, der før kunne være gået ubemærket hen, bliver nu nøje undersøgt, så vi opdager hudkræft på et langt tidligere stadie end før.

Klimaforandringerne kan også spille en rolle. Længere perioder med høj UV-intensitet, mildere vintre og generelle ændringer i vejret kan betyde, at vi samlet set eksponeres for stærkere solstråler, selv på tidspunkter af året, hvor vi tidligere følte os mere “sikre”.

På trods af at vi i dag taler mere åbent om god solbeskyttelse, faktorcreme, solhatte, skygge i middagstimerne og løstsiddende tøj, er gamle vaner svære at ændre. Mange stræber stadig efter den brune kulør, og det kan være fristende at springe solcremen over, når vejret er gråt. Men konsekvent beskyttelse og regelmæssig kontrol med mistænkelige modermærker er altafgørende, hvis vi vil vende denne alvorlige udvikling. Og vi kan nå at sikre at vores børn ikke bliver ligeså ramte i fremtiden,

Kort sagt: Den stigende kurve skyldes et livslangt overskud af UV-skader, længere levetid, bedre diagnostik og sandsynligvis et mere omskifteligt klima. Ved at tage solbeskyttelse seriøst og være opmærksomme på vores hud, kan vi forhåbentlig bremse den voldsomme vækst i antallet af hudkræfttilfælde.

Janne Touborg
Hudlæge